Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
NATOLISKÝ OBČASNÍK

NATOLISKÝ OBČASNÍK

hlavní stránka  |   fotogalerie  |   obsah  |   diskuse

Fenomén Chopin

nedělní odpolední koncert a výstava
20.9.2004  - Zdá se, že celá Varšava je v neděli na nohou. Všichni vyrážejí někam za zelení. Nejlépe do největšího parku ve městě - park Lazenski. Je to obrovský komplex, kde se nachází několik divadel, koncertních míst, nějaká ta restaurace a hlavně nepřeberné množství pavilonů, které opravdu vypadají jako lázně. Kromě jiného tu lze navštívit pagodu, egyptskou pyramidu, procházet se kolem jezera a v neděli si poslechnout Chopinovy skladby v pásmu letních koncertů.
Na plotě parku se nachází zajímavý projekt - výstavní síň pod širým nebem. Teď tu zrovna vystavuje mladý polský fotograf snímky z různých koutů Asie i Afriky - Barma, čína, Kavkaz a Keňa. černobílé fotografie mají sílu a nejpůsobivější jsou fotky mladých čínských adeptů na olympijské medaile v gymastice pro olympiádu v roce 2008. Zrůdnost systému s miliony lidí, kde jedinec není nic, je dokonale obludná. (viz foto).
Už brzy odpoledne je park plný lidí. Vypadá to tu jako na Václavském náměstí, jen lidí je tu možná více. Rodiny s dětmi, mladé páry, ale taky spousta babiček na procházce.
Hodně lidí si užívá sluníčka v růžovém sadu, který obklopuje fontánu se zvláštním pomníkem. Všechny lavičky jsou obsazené a to koncert začíná teprve za hodinu. Těsně před koncertem se plní i přilehlé trávníky a lidé stojí i na cestičkách a ve stínu stromů, protože je krásný babí letní den.
Ke klavíru přichází starší paní a obecenstvo včetně dětí ani nedutá, i vítr se utišil a listí taky poslušně zmlklo. A parkem se za chvíli nesou krásné tóny Chopinových skladeb, pro některé life, pro jiné, vzdálenější posluchače, z reproduktorů. Koncert trvá hodinu a umožňuje všem se trochu seznámit s "komorní" tvorbou Mistra Chopina. Mazurky, valtzy, písně.
Správná hudba pro nedělní odpoledne. A taky bezvadná atmosféra a odpočinek, který smaže nebo alespoň dá na chvíli zapomenout fakt, že škola už zase volá a že kampus odsud není tak daleko.

odpolední káva
odpolední káva
mladí gymnasté při tréninku
mladí gymnasté při tréninku
Galerie pod širým nebem
Galerie pod širým nebem
pohled na park se sochou Chopina
pohled na park se sochou Chopina

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 3674 x

11.9.2004  Bar Committee - studentský oddech
12.9.2004  Krása parku -
19.9.2004  Centrum Varšavy - ven z kampusu
20.9.2004  Fenomén Chopin - nedělní odpolední koncert a výstava
23.9.2004  Program v baru - Salsa night
28.9.2004  Povolení k přechodnému pobytu - V hlavní roli: byrokracie
29.9.2004  Písemka - pište ve francouzštině
29.9.2004  Volby studentských zástupců - Jak udělat dusno
hlavní stránka  |   fotogalerie  |   obsah  |   diskuse    © Katka Šebková 2004