Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
NATOLISKÝ OBČASNÍK

NATOLISKÝ OBČASNÍK

hlavní stránka  |   fotogalerie  |   obsah  |   diskuse

Povolení k přechodnému pobytu

V hlavní roli: byrokracie
28.9.2004  - Už před půlkou září nás čekalo oznámení, že se příslušníci států EU a Švýcarska mají sejít na vyplnění formulářů. Nečekali jsme, že to bude tak zajímavé. Formulář - žádost o povolení k přechodnému pobytu, který je vytištěn polsky lze vyplnit opět pouze v polštině. To, že jí spousta cizinců nerozumí, nikoho nezajímá. Kromě formuláře je potřeba dodat potvrzení o bydlišti v Polsku, kopii pojišťovací karty, prohlášení o vlastnictví dostatečného množství prostředků pro pobyt a další úžasnosti jako třeba 2x podpisový vzor. Vzhledem k tomu, že se podepisuji pokaždé jinak, nevím, jak si s tím úřední šiml poradí.

Jednou z nejúžasnějších věcí je fotografie - nejedná se totiž jen tak o nějakou fotografii, ale musí mít přesná specifika. Jde o levý profil snímaný pod 45 stupni, tak, aby bylo vidět celé levé ucho. Na uchu nesmějí být naušnice. Nelze si fotografii vytvořit samostatně, ani nelze dojít do jakéhokoliv minilabu ani do polaroidu. Byrokracie. Naštěstí ale fotky dělají na počkání.

Další úžasnost je poplatek 30 PLN (ještě loni to bylo 350 PLN, ale jestli to změnili obecně kvůli přistoupení do EU nebo kvůli nám, že jsme z College of Europe, to nevím) - musí se to zaplatit v bance nebo na poště, nechat si to potvrdit na předepsaný formulář a mít originální razítko. Z toho si pak člověk udělá kopii, která mu zůstane. Originál si bere úřad.

Když už jsou všechny papíry pohromadě, je potřeba s nimi ještě dojít na úřad. A to se musí osobně. Měli jsme tedy sraz s naším kolegou v 8h ráno jedno deštivé úterý. Bylo nás asi 30 a během hodinky jsme měli všechny papíry podané. Teď už jen musíme vyčkat, kdy se nám dostane do ruky oznámení o tom, že máme pobytovou kartu.

PS - už jsou to 3 týdny a stále nic.

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 3680 x

19.9.2004  Centrum Varšavy - ven z kampusu
20.9.2004  Fenomén Chopin - nedělní odpolední koncert a výstava
23.9.2004  Program v baru - Salsa night
28.9.2004  Povolení k přechodnému pobytu - V hlavní roli: byrokracie
29.9.2004  Písemka - pište ve francouzštině
29.9.2004  Volby studentských zástupců - Jak udělat dusno
3.10.2004  Konference s důležitými lidmi - živý premiér, ministr, ombudsman?
6.10.2004  Vítáme podzim - Bakchanálie - setkání u antického chrámu
hlavní stránka  |   fotogalerie  |   obsah  |   diskuse    © Katka Šebková 2004