Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
NATOLISKÝ OBČASNÍK

NATOLISKÝ OBČASNÍK

hlavní stránka  |   fotogalerie  |   obsah  |   diskuse

Natolin Theatre Group presents II

vlastní představení - DLOUHÉ
11.4.2005  - Hrajeme Wildeovu hru Jak je důležité míti Filipa (v originále The importance of Being Earnest - Jak je důležité být seriózní, vážný, ale zároveň je to homonymum pro jméno Ernest). Skvělou anglickou konverzačku s mnoha narážkami a vtipy s podtitulem triviální komedie pro seriózní lidi. Děj se točí kolem nedorozumění, která způsobují dva přátelé jack Worthing a Algernon Moncrief.
Nemyslím, že by všichni znali děj hry, tak jsem s pomocí internetu a vlastní hlavy vymyslela krátký popis hry, který přidávám do popisu běhu skutečných událostí. Je to doplněné mnoha fotkami, které by bez "libreta" neměly moc cenu.

Den D, večer V, 19h - všichni jsme po večeři a nervozita stoupá. Herci a herečky se připravují v maskérně za pomoci našich Balkan Girls (Sofia z řecka a Milena ze Srbska), které udělaly většině skvělý make up a vlasy. Jenže jedna z dam, která hraje až ve druhém jednání, se dělá důležitou, zdržuje a kvůli ní víc jak 15 minut čekáme. Konečně je vše připraveno. Naše stage hands - 4 silní muži a jedna sličná žena - pomáhají uklidňovat nervozitu a zajišťují technicky celé přestavení. Sál se plní nedočkavými diváky. Je narváno!!!! Zhasínáme a jdeme na to. (Náš uvolňovací africký rituál v kostýmech je na videu taky zachycen - opravdový bonbónek :-)

Dan-režisér a herec a taky príma kamarád vysvětluje divákům, co je čeká. Protože se herci v průběhu hry mění avíce lidí hraje jednu postavu, natočili jsme malé průvodní video. Salvy smíchu se ozývaly už při instruktáži, kterou jsme pustili na velké plátno, které nám zároveň sloužilo jako opona.

První jednání představí hlavní aktéry - dva staré mládence Jack/Ernest (v české verzi Filip) a Algernon/Ernest v Algernonově bytě v Londýně. V našem pojetí hrál v prvním jednání Jacka Francouz Mathieu a excentrického Algernona Rakušan Johannes. Dámy v prvním dějiství byly okouzlující Italka Arianna jako Gwendolyn a její despotická pseudo-aristokratická matka Lady Bracknell, kterou hraje Polka Kasia.

Mladí gentlemani si vymysleli fiktivní osoby / Jack kdesi na venkově přítele Bunburyho a Algernon zhýralého bratra Ernesta/Filipa, jejichž existence jim umožňuje různé eskapády. Při předchozím pobytu v Londýně se Jack vydávaje se za Ernesta/Filipa seznámí s Algernonovou sestřenicí Gwendolínou Fairfaxovou a zamiluje se do ní.
Náhle se objeví Lady Bracknell (Algernonova teta) s dcerou na krátkou návštěvu u Algernona. Algernon zabaví tetu, aby Ernest mohl vyznat lásku Gwendolyn. Gwendolina souhlasí se zasnoubením, neboť je mimo jiné okouzlena jeho jménem. Lady Bracknell se na scénu vrátí právě v okamžiku vášnivého vyznání lásky, vykáže Gwendolyn a podrobí Ernesta drsnému výslechu. Lady Bracknell se však pídí po jeho původu a bohatství a bohatý Jack přiznává, že je nalezenec, kterého kdosi odložil do úschovny zavazadel na nádraží Victoria. Matka, šokována takovou výstředností, mu káže obstarat so co nejdřív důvěryhodného rodiče nebo ho s konečnou platností vyškrtne ze seznamu vhodných kandidátů na svatbu s Gwendolyn.

Hned po prvním jednání byla kratičká technická přestávka pouze na změnu pódia - z Londýna jsme se přenesli na anglický venkov. Algernon zjistí, že na přítelově venkovském sídle žije Jackova schovanka Cecilie, navštíví v jeho nepřítomnosti dům, vydávaje se za zkaženého bratra Filipa. Do Cecilie se na prvý pohled zamiluje a Cecilie, přitahovaná už dlouho tajemnou existencí neznámého Ernesta/Filipa, do něho též.
Začátek jednání je v zahradě, kde se schovanka Jacka (Cecily) učí němčinu a kam nečekaně přichází Gwendolyn. Obě dívky se velmi rychle spřátelí, ale pak dojde k nedorozumění. Scéna, kdy obě dívky zjistí, že jsou obě zasnoubené s Ernestem/Filipem a následným bojem o něj je skvostná. V okamžiku, kdy na scénu přicházejí oba pánové tedy Ernest-Jack a Ernest-Algernon vše jen zašmodrchá. Po té, co se zjistí, že ani jeden z nich není Earnest a tím pádem žádná svatba nebude, dívky znechuceně odcházejí.
(změna rolí - Gwendolyn - malá Francouzka Caroline, Cecily - vysoká Francouzka Sophie, Jack-Ernest stále Mathieu a Ernest-Algernon náš milý Brit a režisér Dan)

Velká dvacetiminutová přestávka uvolnila napětí v sále - lidé jsou zatím velmi spokojení a my vlastně také...
Po přestávce jdeme do finále, do třetího jednání. Ve třetím jednání hrají Jack/Ernest/Filip - Slovák Rado, Algernon - Němec Christian, Cecily - stále Francouzka Sophie, Gwendolyn naše neuvěřitelně ukecaná a rozměrná Španělka Pilar, Lady Bracknell II - Irka Ciara, dr. Chasuble - Mathieu a nakonec, malá, ale důležitá role - vychovatelka slečna Prismová - moje maličkost.

Děj:
Uražené dámy odešly do domu, ale pánové je následují. Po krátké výměně názorů a zjištění, že se oba pánové nechají pokřtít ještě hned odpoledne na Ernesta, se všichni udobří a objímají. V tom okamžiku přijde na scénu Lady Bracknell II a vše se opět trochu zašmodrchá. Navíc se na scéně objeví kněz Chasuble, který má oba pány pokřtít, který je následován vychovatelkou Prismovou (která je do něj zamilovaná). Lady Bracknellová ale poznává v Ceciliině vychovatelce slečně Prismové chůvu, která pečovala o dítě její sestry, s nímž před léty beze stopy zmizela. Prismová vysvětluje, jak omylem zaměnila rukopis svého románu za svěřené dítě, a tak se nemluvně ocitlo v nádražní úschovně. Toto dítě je Jack, ve skutečnosti Algernonův starší bratr, vskutku pokřtěný jako Ernest/Filip. Oba mladé páry se zasnubují a dr. Chasuble a Laetitia Prism také skončí v objetí.
Konec!

Obrovský úspěch! Bouře potlesku! Nadšení na všech stranách, Děkovačka, kytky, raut, párty. Super super super!!!!
Spousta lidí nám blahopřálo, že to přestavení bylo skvěle profesionální, že jsme dobře hráli. Mně lidé říkali, že když nedostanu práci, že klidně můžu hrát divadlo :-), že se určitě uživím. Gratulace ze všech stran nejen mně, ale taky všem ostatním. Pro spousta lidí zatím nejlepší večer v roce. Pro nás, herce, velká satisfakce za množství energie, kterou jsme tomu věnovali a našich 90 minut slávy... Co budeme hrát příště, to je otázka. Po všech těch intenzivních zkouškách nám přijde škoda, že by to už mělo skončit, tak teď hledáme námět. Nevíte někdo o něčem - nejlépe v angličtině?

PS - Měla jsem velký problém vybrat z té spousty fotek ty nejlepší, ale snad se to podařilo. Fotky z 1. 2. a půlky 3. jednání (do okamžiku, než se objevím na scéně) jsem fotila já, po té, pak Filip z Belgie (skutečný, nikoliv Ernest), kterému tímto děkuji!

akt1: Algernon chce vědět, kdo je Cecily
akt1: Algernon chce vědět, kdo je Cecily
akt1: Kdo je Bunbury?
akt1: Kdo je Bunbury?
akt1: Ernestovo vyznání lásky
akt1: Ernestovo vyznání lásky
akt1: Lady Bracknell přichází
akt1: Lady Bracknell přichází
akt1: Monolog Lady Bracknell - Kasia
akt1: Monolog Lady Bracknell - Kasia
akt1: Náročný výslech
akt1: Náročný výslech
akt 2: Zahradní čaj
akt 2: Zahradní čaj
akt 2: Malá Gwendolyn čte z deníku
akt 2: Malá Gwendolyn čte z deníku
akt 2: Rozuzlení - Ernest není
akt 2: Rozuzlení - Ernest není
akt 3: příchod Lady Bracknell II - Ciara
akt 3: příchod Lady Bracknell II - Ciara
akt 3: Pilar, Ciara, Sophie, Kristian, Rado
akt 3: Pilar, Ciara, Sophie, Kristian, Rado
akt 3: Pošlete pro Miss Prism!
akt 3: Pošlete pro Miss Prism!
akt 3: Prismová, kde je to dítě?
akt 3: Prismová, kde je to dítě?
akt 3: Křestní jméno? - Ernest John
akt 3: Křestní jméno? - Ernest John
akt 3: Teď už vím, jak je důležité míti Filipa
akt 3: Teď už vím, jak je důležité míti Filipa
velká děkovačka 1
velká děkovačka 1
dokázali jsme to!
dokázali jsme to!
po představení - před párty
po představení - před párty

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 3722 x

22.3.2005  Veselé velikonoce - malá pauza
1.4.2005  Přehled zpráv - začátek dubna - povelikonoční novinky - do 3.4.2005
10.4.2005  Natolin Theatre Group presents I - zkoušíme
11.4.2005  Natolin Theatre Group presents II - vlastní představení - DLOUHÉ
18.4.2005  Shrnutí studijní cesty - 10-17.4. Brusel-Bruggy
25.4.2005  Týden 18-24.4. - Opravdové jaro
25.4.2005  Zase ta televize - Jak se (málem) stát televizní hvězdou
12.5.2005  Diplomka - opus magnum odevzdán
hlavní stránka  |   fotogalerie  |   obsah  |   diskuse    © Katka Šebková 2004