Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
NATOLISKÝ OBČASNÍK

NATOLISKÝ OBČASNÍK

hlavní stránka  |   fotogalerie  |   obsah  |   diskuse

Kultura na jaře

Chopinovo rodiště, Carmina Burana a Aida
28.5.2005  - Pár kilometrů od Varšavy (asi 50) je národní park Kampinos, kam jezdí spousta lidí na víkend, na procházku. Vůbec instituce nedělních poobědových procházek je tu neuvěřitelně živá, to už se v čechách nevidí. Jedno krásné teplé/horké jarní dopoledne jsme se vydali s kolegou z Německa a Španělska ven z kampusu, za "životem mezi normálními lidmi".

Výjezd z Varšavy probíhal na dálnici v rekonstrukci, takže jsme se plazili asi 20 km krokem. Protože byla neděle a před obědem, v každé větší vesničce byl narvaný kostel tak, že lidi stáli venku. V květnu navíc probíhají první přijímání, takže jsme zahlédli spoustu malých princezen v bílých šatech a kluků v obleku. Ve vesničce XX jsme neodolali a zastavili na nakouknutí a pořídili pár obrázků.

Chopinův rodný dům je ve vesničce Želazova Vola (Zelazowa Wola) a je to celkem malý domeček v nádherném "anglickém" parku. Všechno kvetlo a strašně kvákaly žáby takhle veliké jsem ještě neviděla a myslím, že si z lidí nic nedělaly. V parku bylo mraky lidí, protože bylo neděle odpoledne, krásně a taky tradičně chopinovský klavírní koncert. Klavíristka hrála uvnitř domku, ale obecenstvo sedělo venku na lavičkách. Laviček ale nebylo dost a tak jsme rádi vzali zavděk měkkou trávou v parku. Jen komáři nás štvali.

Po zkoušce z geopolitiky bylo potřeba se vyvětrat a II. festival hudby ve Varšavě byl ta pravá příležitost. Zahajovací koncert před Palácem Kultury byla Carmina Burana s orchestrem, tanečníky a laserovou show. Vyrazili jsme tam, usadili se opět na trávě a užívali jsme si teplého dne. Zase žrali komáři, ale zaháněli jsme je pivem a pak taky tancem, neboť u Carminy Burany se nedá sedět. Navíc, pyrotechnické efekty stálo za to vidět a vzhledem k tomu, že jsme nebyli nejblíže k podiu, museli jsme se postavit.
Venkovní koncert klasické hudby zdarma, to je potřeba. Lidí bylo mraky, možná že skoro tisíc.

No a prozatím poslední kulturní akce bylo předposlední operní představení sezóny - Verdiho Aida. "Národní divadlo" tedy Teatr Wielki, Opera Narodowa bylo vyprodané. Naštěstí ale existuje instituce "bidýlek", která jsou pro studenty únosná (15-18 PLN za vstup bez garance místa), normální lístky stojí 40-120 PLN. S kolegyní Ane z Dánska jsme měly kliku. Přišly jsme skoro na poslední chvíli, ale vešly jsme do parteru a našly jsme skládací židličky, které se daly postavit do uličky. Takže jsme měly za málo peněz hodně dobré muziky. A bylo na ní vidět. Výprava opery byla velkolepá, skoro by se dalo říct, bombastická. Fotky z divadla jsou opět z webu národní opery (http://www.teatrwielki.pl/galeria.php?action=search&full=1&id=510#). A bylo to príma :-)

jeviště a orchestřiště na CB
jeviště a orchestřiště na CB
konec 1. jednání - Aida
konec 1. jednání - Aida
Aida - Zajatí Etiopané v Egyptě
Aida - Zajatí Etiopané v Egyptě
Aida - Radames a Amneris
Aida - Radames a Amneris
závěr - Radames a Aida v hrobce
závěr - Radames a Aida v hrobce
Po mši v Polsku
Po mši v Polsku
park u Chopinova domu
park u Chopinova domu
Procházka v parku
Procházka v parku
vstup na Chopina
vstup na Chopina

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 5531 x

17.5.2005  Zkouškové období - první týden - pro "odpadlíky z prvního semestru"
24.5.2005  Další týden - po právu a před geopolitikou - letní počasí a geopolitika
25.5.2005  Polské zdravotnictví - Popis malé anabáze za zlepšením zdravotního stavu
28.5.2005  Kultura na jaře - Chopinovo rodiště, Carmina Burana a Aida
11.6.2005  Dobojováno - po poslední zkoušce
20.6.2005  Tvoříme ročenku - FOTKY!! - Zase práce jako na kostele
23.6.2005  Polský den - FOTKY!! - Oslava slunovratu
25.6.2005  Oskarový večer - FOTKY!! - a ještě delší noc
hlavní stránka  |   fotogalerie  |   obsah  |   diskuse    © Katka Šebková 2004