Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
NATOLISKÝ OBČASNÍK

NATOLISKÝ OBČASNÍK

hlavní stránka  |   fotogalerie  |   obsah  |   diskuse

Středoevropský bál a večeře

Natolin zase v gala
26.2.2005  - Koncem ledna přišel nevinně znějící e-mail od maďarské kolegyně, jestli nechceme udělat středoevropský den dohromady (na College of Europe je zvykem, že každá národnost představí ostatním svou zemi prostřednictvím tematického dne-večírku). Nakonec to vypadalo, že restaurujeme Habsurskou monarchii, protože se na organizaci podílelo (mělo se podílet) 6 lidí - 2xSlovensko, 2xRakousko, 1xMaďarsko a 1xčR.
Pak se dlouho nic nedělo, jen jsme se sešli a spřádali jsme smělé plány, že chceme udělat bál a kavárnu v přízemí rezidence Retinger a pustit filmy a taky udělat večeři se správnými jídly. A termín se blížil a pořád se nic dalšího nedělo. Objevily se i reakční síly, které chtěly posunutí termínu na pozdější dobu, jenže to jsme narazili na kolizi s italskou večeří a pak s irským národním dnem, až se nakonec povedlo udržet původní termín - 23.2.
Já jsem domluvila polsky řadu receptů na česká, slovenská, maďarská a rakouská jídla, sehnali jsme české pivo vařené na licenci v Polsku (prostě jsme ho objednali) a rozhodli jsme se, že to uděláme jako bál. To znamenalo doprovodné akce - předtančení, hudba, "kostýmy", výzdoba. Bylo to dostatečně šílené - časový pres - a navíc se projevil naturel naší kumánské kolegyně, která se rozhodla, že z toho chce udělat nacionalistický večírek, zatímco my jsme chtěli přiblížit naše země osttaním. Tak jsme spolu vzájemně bojovali (no, vlastně bojovaly..). Každá země dostala jednu zeď v baru na vyzdobení vším možným - prospekty atd.
Pak jsme taky ještě připravili předtančení - no promenádní polonéza na začátek, česká polka, čardáš a odzemok a nakonec vídeňský valčík. Vymyšlené to bylo zpočátku pěkně, ale onemocněl nám náš choreograf a tanečník č.1, a tak jsme museli improvizovat a nakonec jsem se chopila choreografie já. Zkoušeli jsme to celkem asi 4x - naučili jsme se to za 1-2 dny, s tím, že celé jsme to tancovali dohromady jen 1x před vlastním vystoupením...
V den D jsme toho měli na starost docela hodně - někdo z nás přednášky, někdo jen přípravu propagačních materiálů, pak pivo do kuchyně, pomoci v restauraci a pak ještě přizdobit zdi v baru.
Ale podařilo se - k večeři jsme měli pravou bramboračku, maďarský rybí perkelt, knedlo-vepřo-zelo, vídeňský řízek s bramborovým salátem a halušky se zelím. Jako dezert se servírovaly buchty s povidly a tvarohem a pak super jablečný štrůdl. A taky PIVO!!! to se opravdu povedlo, všem se večeře líbila. Největší pochvalu sklidila kolegyně z Rakouska, která si na tu příležitost navlékla rakouský kroj - dirndl (teď nevím, jak se to píše)...
Pak honem dodělat výzdobu v baru, naposledy před zkouškou zatančit a pak už hurá do gala - namalovat se, obléci velkou večerní a vyrazit. Venku byla zima až praštělo, sníh led, ale v přízemí Retingeru se objevovaly krásné dámy v róbách a páni v obleku s motýlky (podmínka účasti) různých tvarů, barev a velikostí. Pro dámy proběhla soutěž - volili jsme královnu - dívka, která dostala nejvíce květin během večera a pak jsme taky udělali tombolu. Ceny v tombole byly různého rázu - propagační materiály, CD, ale na konci hlavní netradiční ceny a to poukázka na 1 hodinu jazykového kurzu v jazyce toho mluvčího - takže se dala vyhrát hodina maďarštiny, češtiny, slovenštiny a také typicky rakouského nářečí.
Kromě výuky klasických tanců jsme uspořádali i pár soutěží, ale asi na to nebyla úplně ta pravá a skvělá nálada a lidi chtěli spíš tancovat. A tak zněl čardáš, polka, valčík a jiné melodie a tancovalo se dlouho do noci. Pro vyhládlé byl korunou plesu popůlnoční guláš, pravý pivovarský (s pivem), s chlebem, kyselými okurkami a krájenou cibulí. A pivo jako křen.
Pro unavené se dalo odpočinout v kavárně, kterou obsluhoval Markus, který vymyslel dokonalé rozsazení, měli jsme stolky, židle, svíčky, dokonalé menu, café Europa, za které by se nemusel stydět žádný 4 hvězdičkový hotel. A taky jsme tam prodávali štrůdl, který nám upekla naše restaurace, zkrátka a dobře, náročné na přípravu a provoz, ale všichni se skvěle bavili a taky nás chválili - bylo nám řečeno, že to byla jedna z nejlepších párty v letošním akademickém roce - skvělé, ne?

zdobíme bar
zdobíme bar
Natalia a Wojtek v gala
Natalia a Wojtek v gala
Hotovo!
Hotovo!
předtančení - čardáš
předtančení - čardáš
soutěž o nejlepšího motýlka
soutěž o nejlepšího motýlka
volný tanec
volný tanec
královna plesu Xoanna
královna plesu Xoanna
štafeta s krabičkou od sirek
štafeta s krabičkou od sirek
překonáváme překážky - Mathieu a Sophia
překonáváme překážky - Mathieu a Sophia

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 3523 x

13.2.2005  Večírek plný talentů - divadlo v polštině
13.2.2005  Masopust a Karneval - v německé režii
20.2.2005  Zimní sporty - Bruslení, lyžování, žonglování a fotbal
26.2.2005  Středoevropský bál a večeře - Natolin zase v gala
15.3.2005  Zima končí - jaro začíná - Telegrafické shrnutí posledních týdnů
22.3.2005  Veselé velikonoce - malá pauza
1.4.2005  Přehled zpráv - začátek dubna - povelikonoční novinky - do 3.4.2005
hlavní stránka  |   fotogalerie  |   obsah  |   diskuse    © Katka Šebková 2004