Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
NATOLISKÝ OBČASNÍK

NATOLISKÝ OBČASNÍK

hlavní stránka  |   fotogalerie  |   obsah  |   diskuse

Debata

Learning by doing
17.10.2004  - Celý minulý týden (9.-15.10.) byl ve znamení příprav na debatu v předmětu profesora Averyho - Politics and Policies of the EU. Všichni natolinští studenti byli rozděleni (zapsali se) do čtyř skupin, které měly připravit dvě témata a v pátek předvést diskusi.

První problém byl dobře zvolit "pracovní skupinu" - pro některé bylo kriteriem vlastní téma (na výběr jsme měli buď Common Agriculture Policy - společná zemědělská politika anebo Ústava EU) anebo, jako třeba pro mě, již zapsaní kolegové na seznamu. Skupiny se uzavřely v pátek 8.10., ale nic moc se nedělo. Vzhledem k tomu, že v Natolinu je volný čas asi nejdražší komoditou, většina skupin poněkud odkládala své setkání a užívala si víkendu, resp. volné neděle.

Naše - černá - skupina se sešla jako první, nejspíš proto, že zvolené téma ve mě trochu vzbuzovalo obavy, protože jsem o něm nevěděla vůbec nic. Rozhodla jsem se, že se stanu organizačním ředitelem a začala jsem organizovat. Už hodiny srazů by mohly něco málo říci o tom, jak to tu chodí - první setkání v neděli hned po večeři v 19h, další v úterý ve 22h (do půlnoci), další ve středu taktéž ve 22h (zase skoro do půlnoci) a ještě jedno bylo ve čtvrtek 20.30 asi do deseti. Po každém setkání následovalo ještě několik hodin práce se zpracováním materiálu a jeho dalším rozeslání kolegům ve skupině, takže do postele jsme padali mezi druhou-třetí. A ráno bylo taky potřeba vstát na přednášky a vnímat další porci informací, která se zvoleným tématem většinou neměla nic společného.

Naše přípravné setkání byla většinou dlouhá, ale přínosná. Povedlo se nám vymyslet strategii, jak odmítnout připravenou Ústavu EU - resp. říci, že s ní nesouhlasíme a proč. Měli jsme několik výtek - nepřehlednost, nesrozumitelnost, dvojité kompetence a další výhrady. Jmenovali jsme tři mluvčí a nakonec jsme se rozhodli, že uděláme fotografickou prezentaci, abychom podpořili naše argumenty.
Jak týden pokročil, tvořily se v kantýně různé "zájmové" skupinky, které se o něčem domlouvaly, pak se taky začaly množit oznámení, že tým A (B, C) se sejde v tolik a tolik tam a tam. Nervozita se šířila a s ní taky špionážní drby :-). Den D, hodina H nastala v pátek ráno 9,30.

Vzhledem k tomu, že týmy byly barevně odlišené a že jsme se rozhodli podpořit náš tým i vizuálně, sešli jsme se v různých barvách. černí, modří, zelení a bílí. Modří a zelení obsadili opačné strany posluchárny a černí a bílí seděli uprostřed. V druhé debatě se rozsazení obrátilo.

První debata se nesla v duchu společné zemědělské politiky, zda má dále zůstat jako priorita EU nebo potřebuje radikální reformu. (jen pro informaci - mluvčí jednotlivých týmů se střídají po pěti minutách (např.: modrý-zelený-modrý-zelený) a pak nastane společná, 30 minut dlouhá, diskuse, které se může zúčastnit kdokoliv, kdo je přítomen v sále. Poslední slovo je dané každému týmu prostřednictvím posledního mluvčího a pak se hlasuje.) Po úporném boji vyhráli modří tj. pro radilální reformu CAP, ale bylo to o pár hlasů - asi 47:54. Každý tým zvolil jinou strategii, někteří měli prezentaci v powerpointu, jiní se drželi napsaného textu. Už během prezentace jsme si užili spoustu legrace, ale zároveň začaly vyplouvat na povrch kvality jednotlivých mluvčích, příprava a nadhled.

Během debaty o našem "ústavním" tématu hrály roli také emoce. Ačkoliv jsme se snažili dodržet naši týmovou strategii - představit-umlátit argumenty-doklepnout protivníka - tak se nám to nepovedlo, protože naše prostřední mluvčí se nedržela argumentů, ale rozehrála strunu emocí. Ze své strany to zvládla, ale během diskuse se "veřejné" mínění obrátilo totálně proti nám a my jsme se museli tvrdě bránit útokům ze všech stran. Nepomohly ani "transparenty" a v hlasování jsme prohráli asi 40:60. Ale zkušenost to byla náramná. Takováhle škola mě baví mnohem víc, než sezení a psaní poznámek.

Fotky poví mnohem víc, než popis.

zelení
zelení
rychlá porada modrých
rychlá porada modrých
zelení - Alexandr chce zvítězit!
zelení - Alexandr chce zvítězit!
černí útočí transparenty
černí útočí transparenty
černí útočí na city
černí útočí na city
Karel nás přesvědčuje o nutnosti schválit Ústavu
Karel nás přesvědčuje o nutnosti schválit Ústavu
Johannes bojuje za černé
Johannes bojuje za černé
Ricardo přesvědčuje za bílé
Ricardo přesvědčuje za bílé
všichni hlasujeme
všichni hlasujeme
vítězství bílých - Yes for Constitution
vítězství bílých - Yes for Constitution

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 3385 x

29.9.2004  Volby studentských zástupců - Jak udělat dusno
3.10.2004  Konference s důležitými lidmi - živý premiér, ministr, ombudsman?
6.10.2004  Vítáme podzim - Bakchanálie - setkání u antického chrámu
17.10.2004  Debata - Learning by doing
6.11.2004  Podzimní barvy - natolinský park koncem října - antidepresivum par excellence
10.11.2004  Adrenalinové sporty - možnosti a hlavně o bruslení
12.11.2004  Zahájení akademického roku - ze 3.11.2004
22.11.2004  Sníh - Přišla zima nenadále
hlavní stránka  |   fotogalerie  |   obsah  |   diskuse    © Katka Šebková 2004